Општина Неготино
НЕГОТИНСКИТЕ МАТУРАНТИ ТАНЦУВАА ,, КВАДРИЛ ,, PDF Печати

   Стотина матуранти од СОУ ,, Св. Кирил и Методиј ,, од Неготино заедно со своите врсници од Македонија и од повеќе градови од Европа со изведбата на танцот ,, квадрил ,, оставија белег во меѓународната манифестација ,, Матурска парада ,, со што влегоа во светот на возрасните. Обраќајќи им се на присутните на градскиот плоштад, градоначалникот на општина Неготино Пане Трајков истакна дека со маатурирањето, матурантите влегуваат во посериозна фаза од животот во која покрај убавите работи се присутни и проблеми и неизвесност, споделувајќи ги сопствените искуства кои говорат дека средношколските денови и матурирањето се паметат целиот живот. Првиот човек на општината апелираше до матурантите во што е можно поголем број да се запишат на една од високообразовните установи во земјава и со тоа да си ги зголемат шансите за идно вработување. За крај, градоначалникот Трајков на сите им го честиташе матурирањето со желби да ги води добра мисла во животот, да имаат добро здравје и среќа и им посака цврсто и успешно да чекорат кон предизвиците на иднината.

Повеќе...
 
СЕ ЗБРАТИМИЈА ОПШТИНИТЕ НЕГОТИНО И МИНЕРВИНО ДИ ЛЕЧЕ PDF Печати

   Домаќин на четвртиот и последен настан од проектот ,, Креирање мрежа за европска винска традиција, култура и експертиза ,, беше општина Минервино ди Лече - Италија каде што главни теми за реализација беа организирањето на форум на тема ,, Европски вински патишта ,, прослава на Денот на Европската унија, организирање на мал саем на домашно вино од сите учесници на настанот, а во рамките на саемот се организираше натпревар во бели и црвени вина на индивидуални производители, претставување на типични производи на храна од учесниците, како и организирање други активности. Централен настан беше потпишувањето на договорот за збратимување помеѓу општина Неготино и општина Минервино ди Лече, а чинот на потпишување и официјализирање на договорот го реализираа градоначалниците Пане Трајков и Еторе Каропо. Делегацијата од општина Неготино ја сочинуваа претставници од општинската администрација, од Советот на општината, претставници од бизнис-секторот винарии, ресторани, производители на храна, претставници од јавни установи, како и од Здруженија на граѓани. Општинската делегација обезбеди и во Италија понесе и обемен пропаганден материјал, мостри од вино и храна, како и други промотивни материјали кои има беа поделени на останатите учесници на настанот.

Повеќе...
 
СО 6,5 МИЛИОНИ ДЕНАРИ АСФАЛТИРАНИ 5 УЛИЦИ ВО НЕГОТИНО PDF Печати

Во рамките на спроведувањето на Програмата за уредување на градежното земјиште за подрачјето на општина Неготино, а со подобрувањето на временските услови, работници на ГП Гранит врз основа на ангажирањето од локалната самоуправа извршија комплетна реконструкција и асфалтирање на 5 улици или краци на улици на повеќе локации во градот. Притоа, на споменатите улици поставен е асвалт на површина од 9.150 м2, односно асфалтирани се улици во должина од 1.270 метри за што од Буџетот на општина Неготино се издвоени средства во висина од 6.373.751  денари.

Повеќе...
 
Микро проект во општина Неготино: Социјално вклучување на лица со посебни потреби во заедницата PDF Печати
Основна цел на микро проектот е социјално вклучување на лица со пречки во интелектуалниот развој, преку нивно активно и континуирано работно ангажирање. Додадената вредност на овој проект се состои во следно: промовирање на концептот на одржлив локален развој; обезбедување одржливост на животната средина; промовирање на партнерство помеѓу локалната самоуправа, граѓанскиот и деловниот сектор.
Од самиот почеток на проектот во јануари 2012 година, беа спроведени следните активности: набавени се 20 контејнери за прибирање отпад и во соработка со ЕЛС Неготино идентификувани се локации за нивно поставување; ранливите групи беа вклучени во серија обуки и беа интервјуирани и избрани крајните корисници на проектот; беа подготвени и објавени промотивни материјали, ТВ и радио соопштенија.  
Овој микро проект е кофинансиран од страна на БИМ-ФВ Скопје, АДА, МТСП и општина Неготино, а го спроведува Здружението за поддршка на лица со пречки во интелектуалниот развој – Порака во соработка со Рециклажа ДООЕЛ, Неготино.
 
ЗАМЕНИК-МИНИСТЕРОТ КОЊАНОВСКИ СО НАЈАВА ЗА ИЗГРАДБА НА ОТКУПЕН ЦЕНТАР И НОВИ ВИНАРИИ ВО ОПШТИНА НЕГОТИНО PDF Печати

   Имајќи предвид дека општина Неготино важи за претежно земјоделски крај со доминација на површините со лозови насади, но и со застапеност на други култури, се јавува потребата од отворање на капацитет за собирање, складирање и дистрибуција на земјоделските производи. А токму на последната трибина одржана со претставниците на земјоделските здруженија и индивидуалните земјоделци, заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Зоран Коњановски најави дека на ова подрачје е планирана изградба на нов откупно-дистрибутивен центар, се разбира во соработка и координација на активностите со локалната самоуправа, како и изградба на нови винарии за што од страна на државата на продажба се огласени 20 локации, од кои 5 се веќе продадени. Според Коњановски, зголемениот број на винарски визби на ова подрачје ќе придонесе за создавање поголеми можности за пласман на произведеното грозје, а аналогно на тоа и потенцијаално постигнување повисока откупна цена на предадениот род. Според градоначалникот Трајков, општината ги има преземено сите активности за што е избрана и локација во атарот на с. Црвени Брегови која е со површина од 30 хектари, на која, покрај откупно-дистрибутивниот центар, се планира изградба и на други капацитети од лесната и незагадувачка индустрија.

Повеќе...
 
ПРОГРАМА „ФОРУМИ ВО ЗАЕДНИЦАТА„ - ОГЛАС ЗА КО - МОДЕРАТОР НА ФОРУМИТЕ ВО ОПШТИНА НЕГОТИНО PDF Печати
Оглас за КО-МОДЕРАТОР Општина Неготино
 
<< Почеток < Пред 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 Следно > Крај >>

Лист 175 од 199