Општина Неготино
Одржан координативен состанок за доследно почитување на мерките и препораките за заштита и превенција од Корона вирусот во општина Неготино PDF Печати
Денес во Општина Неготино градоначалникот Тони Делков заедно со директорот на ЈЗУ „ Здравствен дом “ Неготино, началникот на ОВР Неготино, командир на ПС ОН Неготино одржаа координативен состанок на кој беше констатирано дека состојбата со Корона вирусот во општина Неготино во изминатиот период покажува зголемен број на заболени односно позитивни и лица во изолација.
Според информациите на одговорните до овој момент во општина Неготино има 28 позитивни случаи и 51 лице со издадено решение за изолација . Од самиот состанок произлегоа следните заклучоци, препораки и апел до граѓаните :
* Сите граѓани на општина Неготино максимално да ги почитуваат мерките и препораките на Министерството за здравство и  Владата на Република Северна Македонија ;
* Да се намали движењето од една во друга општина односно непотребно да не се патува надвор од општина Неготино ;
* Во периодот што следи ќе има засилени контроли од страна на ОВР Неготино за непочитување на сите препораки и мерки од Министерството за здравство ;
*  Утврдено е дека банките, маркетите и градскиот пазар се најфрекфентните места каде има најмногу граѓани. Се апелира сите граѓани да ги почитуваат пропишаните мерки ;
* Да се избегнува непотребното одење до банките и почесто да се користи онлајн плаќањето и плаќање со платежни картички ;
* Сите јавни институции да се почитуваат дадените мерките за организирано временко работење ( во две смени, по пат на ротација или онлајн работење ) ;
* Сите јавни институции и приватни компании во општина Неготино да ја зголемат дезинфекцијата во своите објекти
* Апел до младите  да не се групираат во доцните часови и да избегнуваат групни посети во угостителски објекти. Да ги почитуваат мерките и после 23 часот да не се групираат ;
* Општина Неготино ќе започне со повторна дезинфекција на јавните површини ( улици ) ;

ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ Е ЗАЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ. ОД НАС ЗАВИСИ !
 
ПОКАНА PDF Печати

  Во рамките на проектот „ENPOL – EE”, од програмата за прекугранична соработка „Interreg – IPA CBC Грција-Р.Северна Македонија”, во периодот од 2014 – 2020 година, Општина Неготинo го организира четвртиот инфо ден кој ја обработува темата „Користење на одржливи извори на енергија и нивно значење”.
Обновливи енергии е поим кој се користи за да се опише групата на енергетски технологии кои произлегуваат од извори кои не се исцрпуваат или пак можат да се надополнат во текот на еден човечки живот. Обновливите енергии се важни бидејќи претставуваат чист извор на енергија, што значи дека не произведуваат непосредно емисии на стакленички гасови и други загадувачи на воздухот. Ве покануваме да присуствувате на четвртиот инфо ден на тема „Користење на одржливи извори на енергија и нивно значење” кој ќе се одржи на 27.10.2020 (вторник) во Општина Неготино, со почеток од 10:50 часот.
Проектот „Енергетска ефикасност во прекуграничниот регион како индикативен фактор за политика на животната средина” со акроним „ENPOL – EE”, се реализира во партнерска соработка на Oпштина Неготино, Средно општинското училиште „Св.Кирил и Методиј” - Неготино, Општина Пела и Општинското јавно претпријатие за култура и развој на Пела од Грција .
Во прилог на поканата можете да ја погледнете и агендата.

Покана и Агенда

 
Општина Неготино доби 803 480, 73 евра во рамки на „ Проектот за поврзување на локални патишта “ PDF Печати

   Во рамки на „ Проектот за поврзување на локални патишта “ кој се реализира од страна на Министерството за транспорт и врски, а со финансиска поддршка од Светска банка за подобрување на локалната патна инфраструктура, општина Неготино аплицираше со проект за реконструкција на улица „ Антигона “ и улица „ Едвард Кардељ “ во тендер 1 и реконструкција на улица „ ЈНА “ во тендер 2.
Согласно одлуката на Владата на Република Северна Македонија за алоцирање на средства од договорот за заем за „ Проектот за поврзување на локални патишта “ на општина Неготино и се доделени средства во износ од 803 480,73 евра.
Согласно барањата на Светска банка беше подготвен документ „ План за управување со животната средина и социјалните аспекти “ во кој се анализирани влијанијата врз животната средина и социјалните аспекти кои ќе произлезат од реализацијата на проектот. Документот „ Контролна листа на План за управување со животната средина и социјалните аспекти “ е ставен на јавен увид на веб страните на : Министерството за транспорт и врски (http://www.mtc.gov.mk) и официјалната страна на Општина Неготино (http://www.negotino.gov.mk/).

Повеќе...
 
Во неготинскиот Музеј концерт на Бранко Павловски и Ема Попивода PDF Печати
   Деновиве  во изложбениот салон на Музеј на град Неготино се одржа концертна вечер од македонски композитори во изведба на Бранко Павловски-кларинет и Ема Попивода-пијано. Според програмата беа изведени композиции од Сотир Голабовски, Томислав Зографски, Гоце Гавриловски, Вања Николовски-Ѓумар и Љубомир Бранѓолица. Бранко Павловски има настапувано на повеќе фестивали во земјата и странство како што се: ЛСУ Фестивалот за современа музика во Батон Руж, MusiPoeSci во Париз, Интернационалниот музички фестивал во Дартингтон, Интервокс, Охридско Лето, Скопксо лето, Златна Лира, МодоАрс, Манифестацијата по повод денот на словенските просветители “Кирил и Методиј“ во Рима и дер. Во моментов е вонреден професор на Факултетот за музички уметности на УГД во Штип.  Ема Попивода е е основач и уметнички селектор на Фестивалот за современа музика МодоАрс, во чии рамки настапувале врвни уметници од целиот свет. Ема е добитник на бројни награди и признанија во својата зенја и на интернационални натпревари. Ема Попивода настапува во САД, Англија, Белгија, Франција, Унгарија, Словачка, Австрија, Грција, Бугарија, Јапонија, Црна Гора. Таа е член на светската лидерска мрежа “Global bridges“, каде е претставник на својата земја. Попивода работи како професор по пијано на Музичката академија при УГД во Штип. Концертот беше изведен според протоколот за заштита од КОВИД-19, ограничен број на посетители, држење дистанца од 1,5 метар помеѓу присутните и носење заштитни маски.
Повеќе...
 
Вонредна седница на Советот на општина Неготино 19.10.2020 година PDF Печати
Врз основа на член 40 став 1 од Законот за локална самоуправа ( Сл.весник на РМ. Бр.5/02 ) , член 77 од Статутот на Општина Неготино ( Сл. гласник на Општина Неготино бр. 3/06, 2/11, 9/11 и 16/12, 13/20 ) и член 57 ст. 2 од Деловникот на Општина Неготино ( Сл.гласник на Општина Неготино бр. 3/06 и 2/11 ) , претседателот на Советот на општина Неготино го донесе следното :

                                                           Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е
                        За свикување на тринаесеттата  вонредна  седница на Советот на општина Неготино  Вонредната седница ќе се одржи во Големата сала на општина Неготино   на ден 19.10.2020 година ( понеделник ) во 11 часот . За седницата го предлагам следниот :

1. Предлог – Програма за изменување и дополнување на Програмата за комунални дејности и уредување на градежно земјиште на просторот  на општина Неготино за 2020 година
2. Предлог- Решение за давање согласност на Годишниот план за вработување на СОУ „Св. Кирил и Методиј“ Неготино
    
                          
 
Започна уредувањето на паркот на улица „ Борис Кидрич “ во Неготино PDF Печати

   Со ова уредување предвидено е да се изврши замена на подлогата со тампон и поплочување со павер елементи ( бекатон коцки ).Потоа ќе следи уредување на просторот со нови клупи и корпи за отпадоци, а се изврши замена на постоечкото старо со ново осветлување на целиот простор. Изведувач на градежните активности е фирмата „ Павер Трејд ДООЕЛ “ Кавадарци, а надзор е фирмата „ МГ Проект ДООЕЛ “ Скопје.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Лист 3 од 258