ЈАВНИ НАБАВКИ

Отворено со Вас

Пријави проблем

Проектот за локална и регионална конкурентност (ПЛРК)

Службен гласник

Моја - општина

Skopjediem

Beeconomy

Општина Неготино
Неготинска вечер 2019 PDF Print
There are no translations available.

  По повод  одржувањето на Традиционалниот неготински панаѓур, како најава за истиот и оваа година  на 19 септември (четврток)  ќе биде организирана познатата “Неготинска вечер” со музички настапи на докажани музички имиња од македонската народна и забавна естрада. Настанот ќе се одржи на старата градска чаршија, а ќе започне во 20 часот со настапот на Марјан Коцев придружуван од Галакси бенд, а во блокот со народна музика подоцна свој настап ќе има и извонредниот блех оркестар Агушеви.
Во рамките на забавниот блок, кој се планира да започне околу 22 часот ќе настапат познатите музички имиња Ѓоко Танески и Кристина Арнаудова со своите бендови, а на полноќ планиран е настапот на едно од најпознатите имиња на домашната електронската музичка сцена - ди-џеј Никифор, со чиј настап ќе биде заокружено овогодинешното издание на оваа музичка манифестација.
Водител на Неготинската вечер ќе биде нашиот сограѓанин, познатиот актер Роберт Ристов.
 
Во тек се интервенции за подобрување на енергетската ефикасност во општинската зграда PDF Print
There are no translations available.

  Веќе извесен период во зградата на општина Неготино се изведуваат градежни активности како дел од реализацијата на компонентата „Интервенции за енергетска ефикасност во зградата на општина Неготино“. Се врши замена на постоечките прозорци и врати со енергетски афикасни, постоечкото осветлување се менува со ЛЕД светилки, се поставува внатрешна изолација на фасадните sидови и замена на постоечките радијатори со нови и тоа во 15 простории и ходници на локалната самоуправа. Овие активности се во рамките на проектот „Енергетска ефикасност во прекугранична област како индикативен фактор на политиката на животна средина“ Енпол-ЕЕ од Програмата за прекугранична соработка со Грција каде општина Неготино е партнер 2 во проектот. Изведувач на работите е градежната компанија „Анол Импекс“ од Скопје и според договорот времетраењето на работите е планирано да трае 3 месеци. Договорната вредност на оваа компонента за подобрување на енергетската ефикасност во општинската зграда е 34.410 евра без ДДВ, додека севкупната вредност на проектот Епол-ЕЕ е 315.979 евра. Овие средства се 85 проценти обезбедени од ЕУ и 15 проценти се национално кофинансирање.

Read more...
 
Наредната недела(13 и 14.09) започнува распределбата на тезги за Неготинскиот панаѓур PDF Print
There are no translations available.

   Општина Неготино ги информира сите заинтересирани правни и физички лица дека од наредната недела, на 13 и 14 септември (петок и сабота) ќе се врши распределба на тезгите за Неготинскиот панаѓур на постојаните корисници на местата за поставување на тезги, за што тие треба да имаат и да достават потврда од минатогодишниот панаѓур. Останатите слободни места за тезги ќе се распределуваат на 16 септември (понеделник) до салата за состаноци на општина Неготино на приземјето на зградата. Исто така, се информираат заинтересираните угостители дека до локалната самоуправа треба да достават тековна сметка, санитарна книшка за лицето кое работи со храна, барање за користење на простор и уплатница од 400 денари за потребите на Агенцијата за храна и ветеринарство.
 
Реализирани и тековни активности на општина Неготино во соработка со ЦР на ВПР PDF Print
There are no translations available.

   Општина Неготино во соработка со Центарот за развој на Вардарскиот плански регион реализираше и во  тек е реализација на повеќе проекти кои се од интерес за граѓаните на општината. Меѓу другото, во тек се активности за спроведување на проектот Валоризација на културното наследство преку доуредување на Спомен-костурницата со обезбедено сопствено учество од 3.454.889 денари, а останатите средства во висина од 3.625.411 денари се од Министерствто за локална самоуправа-Биро за регионален развој преку апликантот ЦР на ВПР. Со проектот се изведуваат скали, изградба на фонтана, паркинг-простор, трим патеки, пешачки патеки, летна сцена, поставување на фиксни клупи за седење и преуредување на други платформи со гранитни коцки. Дел од овој проект се и поставување електрика, водовод и комплетно хортикултурно уредување на просторот кај Спомен-костурницата.
Преку ЦР на Вардарскиот плански регион,со средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој, мерка-подобрување на квалитетот на живот во руралните средини преку изградба на локална патна инфраструктура за поврзување меѓу две или повеќе населени места одобрен е проект за изградба на дел од патниот правец Г.Дисан-Вешје во должина од 460 метри. Вредноста на инвестицијата е 9.380.932 денари, а општина Неготино го обезбедува потребниот износ од 1.794.768 денари за ДДВ. Во тек е постапка за јавна набавка, по што ќе започне и реализацијата на овој проект.
Исто така, се изврши и санација на околу 400 метри од патниот правец Д.Дисан-Тремник со што се постигна целта за олеснување на пристапот на земјоделците од овој регион до земјоделско обработливо земјиште со површина од околу 600 ха застапени претежно со лозови и овошни насади и житни култури.
Еден од одобрените проекти на општина Неготино во соработка со ЦР на ВПР  е Изготвување на техничка документација и ревизија на истата за изградба на јужна и северозападна обиколница во општина Неготино, при што во тек е изработка на комплетна техничка документација за ул. Новопроектирана 1, 2 и 3 со сите потребни детали. Станува збор за 3 потези од јужната обиколница со нивна вкупна должина од 3.400 метри. Делот пак Северозападна обиколница предвидува комплетна техничка документација за новопланираната обиколница од северозападниот дел од  Неготино. Планираната обиколница е со должина од околу 3.000 метри и приклучни патишта до постоечката сообраќајна мрежа во должина од околу 2.500 метри. Вредноста на овој проект е 3.624.960 денари обезбедени од Бирото за регионален развој, а во тек е постапка за јавна набавка која ја спроведува ЦР на ВПР.
Општина Неготино преку ЦР на ВПР аплицираше и за проектот- Пристапен земјоделски патен правец Калдрма во должина од 580 метри со средства од Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделието и руралниот развој за изградба на инфраструктура за пристап до земјоделско земјиште.
Преку апликација на ЦР на ВПР до амбасадата на Јапонија во нашата држава се обезбедија средства со кои се изврши комплетно поставување на парно греење во сите простории на подрачното училиште во Д.Дисан со што после долги години ќе бидат затоплени сите простории во ова училиште.

 
 

 
Училишни рачиња и прибор за 27 првачиња од 3 подрачни училишта PDF Print
There are no translations available.

   Претседателот на Советот на општина Неготино Диме Витанов и директорот на ООУ,, Гоце Делчев" Петар Мантев беа во работна посета на 3 подрачни училишта кои делуваат во склоп на централното, при што на сите првачиња им го честитаа тргнувањето на училиште посакувајќи им успешен почеток на новата учебна година.  Посетата на подрачните училишта во Д.Дисан, Тимјаник и Тремник Витанов и Мантев ја искористија на вкупно 27 првачиња да им подарат училишни ранчиња и училишен прибор кои се обезбедени со средства од Буџетот на општина Неготино.
Read more...
 
Неготинските училишта и градинката подготвени ја дочекуваат новата учебна година PDF Print
There are no translations available.

   Во двете општински основни училишта и подрачните кои делуваат во нивен склоп, во средното училиште и во детската градинка во Неготино летниот распуст беше искористен за преземање на голем број активности за создавање подобри услови за непречено одвивање на воспитно-образовниот процес.
Во ООУ,,Гоце Делчев,, обезбедени се нови клупи и столчиња за шесте училници кои се лоцирани на првиот спрат,т.е. 72 клупи и 144 столчиња, поставени се нови 12 лед телевизори и 4 смарт ел.табли, рекоснтруирана е малата спортска сала, извршена е промена на старите врати и прозорци со поставување на нови алуминиумски профили и 4 сезонско стакло, со што ќе дојде до зголемување на енргетската ефикасност во училиштето. Исто така, поставена е нова натстрешница на влезот наменет за учениците, изградена е пешачка патека и нови скали со бекатон коцки за потребите на учениците, извршено е проширување на постоечкиот паркинг простор со обезбедување нови места за паркирање, а финишираат и работите за поставување нови скали за полесен пристап до училниците за првачињата. Проектни активности се спроведени и во подрачните училишта кои делуваат во склоп на централното. Па така, во училиштето во Д.Дисан извршено е партерно уредување на дворот и поставени се нови скали на влезот, санирана е оградата околу целиот објект, за пав пат од постоењето на училиштето во сите простории поставено е парно греење на пелети, а извршено и комплетно обелување на училиштето.
Во ПУ во Тремник извршено е преградување на една училница со што се создадени услови две паралелки истовремено да ја следат наставата, во ПУ во Курија изградени се нови влезни скали во училиштето, а во ПУ во Тимјаник извршено е оградување на спортскиот терен.
И во ООУ,,Страшо Пинџур“ летниот период се искористи за спроведување на повеќе активности. Во самото централно училиште преземени се сите неопходни активности за подготвено да се дочека новата учебна година, а во новиот дел од училиштето обвновени се просториите во ходникот.
Во ПУ во Црвени Брегови извршено е оградување на просторот околу училиштето, срушена е старата зграда и создаден е простор за складирање на огревот, а создадени се и услови за комплетно уредување на училишниот двор. Во ПУ во Пепелиште извршени се подготовките за менување на стариот котел на дрва со негова замена со нов на нафта, оградено е спортското игралиште и поставени се трибини, како и осветлување на целиот простор. Во ПУ во Криволак се изврши комплетно фарбање на оградата околу училиштето која доби нов и посвеж лик, а преземени се и други тековни активности вообичаени пред почетокот на учебната година.
 Во СОУ,,Св.Кирил и Методиј“ и покрај тековната промена на старите и дотраени прозорци со нови за подобра енергетска ефикасност преку проектот ,,Енпол“, како и реализирањето на други активности од овој проект, подготвено се дочекува стартот на новата учебна година за што се преземени сите неопходни и потребни активности. Наставата ќе се изведува нормално во 2 смени со оформени 40 паралелки во три образовни струки-гимназиско образование, електротехничка и хемиско-технолошка струка.
Во ЈУОДГ ,,Фемо Кулаков“ активностите беа насочени во согласност со поставените стратешки цели за развој на установата и според проценетите актуелни состојби. Летниот период се продолжи со реновирање на објектот Пролет со реализирање на повеќе активности. Извршена е замена на стариот со поставување нов ламинат во една занимална, обелени се 6 занимални и ходници, заменети се старите со нови врати во занималните и купатилата, а извршено е и обновување и реновирање на патеките на влезовите со бекатон плочки, како и реновирање и санација на терасите во јаслениот дел. Набавени се нови шкафови за креветчиња во сите 9 занимални во објектот Пролет, набавка на креветчиња за јаслена возраст и Рекс креветчиња за децата на возраст од 2 до 6 години. Во фаза на поправка е надворешната лулашка во објектот Мајски цвет, оплеменување на просторот околу истата и набавка на реквизити за поставување во дворот на градинката за сите возрасни групи и во двата објекта, како и во групите во други просторни услови во Криволак, Пепелиште и Тремник. Заради зголемениот обем на работа, следува и набавка на електрични апарати за потребите во кујната.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 209