Општина Неготино
Замена на надворешни прозорци и врати во клон „Мајски цвет“ PDF Печати
  Од 4  до 27 август ќе се изврши промена на старите и дотрајани надворешни  врати и прозорци  со нови во клон „Мајски цвет“ од ЈОДГ „Фемо Кулаков“во Неготино. Оваа е потреба која подолг временски период општина Неготино заедно со менаџментот на установата го има согледано како приоритетна потреба и континирано го презентира пред разни донатори и расположливи фондови. Како резултат на  досегашната успешна соработка со Амeриканската Амбасада се наиде на разбирање и помошта е обезбедена  преку Humanitarian Civic Assistance (Хуманитарна граѓанска помош) од фондови на програмата „Humanitarian assistance“ на Европската команда на Американската војска. Војници од 412(TEC-theater enginering command) ќе претстојуваат во Неготино во периодот од 4-27 август  додека траат и изведбените активности. Во изведбата ќе бидат вклучени војници од Американскaта војска и од Армијата на Република Македонија.Вредноста на оваа пoмош изнесува околу 35.000 $.
Во Македонија помошта е претставувана преку канцеларијата за воена соработка на Амбасадата на САД во Скопје.
Решавањаето на проблемот со замена на старите надворешни врати и прозорци  со нови алуминиумски ќе значи и чекор повеќе кон остварување на мерките за  енергетска ефикасност и заштеда на енергија во општинските установи, што е воедно и дел од Акциониот план за енергетска ефикасност на општина Неготино.
Повеќе...
 
ТОПОЛ КУЛТУРЕН БРАН 2014 PDF Печати

Во рамките на седмото издание на манифестацијата “Топол културен бран”, во организација на Општина Неготино и Министерството за култура, на 31 јули (четврток) со почеток од 20.00 часот во салата на Центарот за култура “Ацо Ѓорчев” ќе биде прикажана урнебесната театарска комедија “Жена ми се вика Борис” во изведба на аматерскиот театар од Демир Капија.

Општина Неготино е меѓу 25-те општини во државата во која што Министерството за култура ја поддржа оваа манифестација, која ќе продолжи и во месец август, со реализација на следните културни настани:
- 22 август, со почеток од 21 часот во изложбениот салон на Музејот на град Неготино ќе биде отворена Ликовната изложба на академскиот сликар Драги Хаџи Николов – Аџи;
- секој ден од 25 до 29 август, во кино салата на НУЦК “Ацо Ѓорчев” со почеток од 20.30 часот љубителите на филмот од нашата општина ќе имаат можност да погледнат пет македонски играни филмови;
- 31 август, со почеток од 20.30 часот на градскиот плоштад, ќе се одржи Ликовен хепенинг во организација на галерија АРТ-М од Неготино.
 

 
ДОДЕЛЕНИ 10 ВАУЧЕРИ ЗА БЕСПЛАТНО ЛЕТУВАЊЕ НА ДЕЦА ОД НЕГОТИНО PDF Печати
   Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов и маркетинг-менаџерот на реномираната компанија „Кожувчанка“ Ратко Мицев на пригодна свеченост на 10 дечиња од социјално ранливи категории  од општината им доделија ваучери со кои им се овозможува 8-дневни бесплатно летување во детското одморалиште Михајлово. Потребните средства во висина од 60.000 денари ги обезбеди генералниот директор на Кожувчанка Митко Јанчев кој во име на компанијата со која раководи позитивно одговори на иницијативата на градоначалникот Апостолов на одреден број на дечиња да се пружи можност бесплатно да летуваат. Предвидено е децата на одмор да заминат на 30 јули заедно со други деца од општината и во Михајлово покрај комплетно обезбедениот целодневен аранжман, ќе можат во забава и другарување да поминат убави моменти заедно со своите врсници. Градоначалникот Апостолов и маркетинг-менаџерот Мицев потенцираа дека општината и Кожувчанка како општествено одговорна компанија и во иднина ќе ја продолжат одлично воспоставената соработка на задоволство на сите сегашни и идни потенцијални корисници на придобивките од соработката.
Повеќе...
 
ДОНАЦИЈА ОД „ДРЕКСЛМАЕР“ ЗА НЕГОТИНСКАТА ГРАДИНКА ОД 1.200.000 ДЕНАРИ PDF Печати

   Благодарение на одличната соработка што неготинската локална самоуправа ја има со германски „Дрекслмаер“ на иницијатива на градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов, а  во консултации со раководниот тим на компанијата, за потребите на детската градинка „Фемо Кулаков“ претставници на „Дрекслмаер “ донираа опрема во вредност од 1.200.000 денари. Донацијата ја врачија претставнците на менаџерскиот тим на германската компанија Лукас Мирингер и Ѓорѓи Треновски кои истакнаа дека по сеопфатно направени анализи и во договор со градоначалникот Апостолов се одлучиле донацијата да се намени за потребите на дечињата кои престојуваат во двата клона на градинката, со што уште еднаш „Дрекслмаер“ на дело  го покажува високиот степен на општествена одговорност. Станува збор за донација во опрема и тоа 195 нови креветчиња и душеци и 125 анатомски столчиња што претставува над 60 отсто од целокупно потребната опрема за градинката. Заблагодарувајќи се на донацијата и доделувајќи им пригоден подарок на Мирингер и Тренковски, градоначалникот Апостолов потенцираше дека како резултат на постојаните контакти со раководниот тим и одличната соработка, досега во германскиот гигант „Дрекслмаер“ се вработени околу 1.000 лица од општина Неготино со тенденција, доколку има потреба, нивниот број континиуирано да се зголемува. Претставниците пак на „Дрекслмаер“ додадоа дека и понатаму ќе донираат онаму каде што има потреба, со единствена цел за подигнување на квалитетот на живеење на граѓаните на општина Неготино и на регионот.

Повеќе...
 
СПРОВЕДЕНО ПРСКАЊЕТО ПРОТИВ КОМАРЦИ И СКАКУЛЦИ PDF Печати
   Цела територија на општина Неготино беше опфатена со реализираното ноќно машинско прскање против комрци и скакулци што го спроведува стручни лица од Центарот за јавно здравје Велес и вработени во локалната самоуправа. Приоритет при прскањето беше даден на централното градско подрачје и градскиот кеј, течението на реката Вардар, селата Криволак, Војшанци и Тремник, просторот кај депонијата, односно опфатени беа сите локации кои се сметаат за критични за појава и присуство на кормарци. Се прскаше со препаратот аква-котрин кој се смета за најефикасен при уништувањето на комарците, а оваа активност беше спроведена согласно годишната Програма за работа на локалната самоуправа за преземање мерки за заштита на населението од заразни болести и оперативниот план за дезинсекција, дезинфекција и дератизација на територијата на нашата општина. Имајќи предвид дека во овој период е забележано и масовно присуство на скакулци на ова подрачје, стручниот тим од Центарот за јавно здравје од Велес изврши и прскање со употреба на препарати за уништување на скакулците, со напомена дека за 3 недели ќе следува уште едно прскање против скакулци.
Повеќе...
 
Едукативно советодавни работилници со родители на деца од предучилишна возраст во руралните средини на општина Неготино PDF Печати

  Во рамките на проектот,,Општинско корисна работа –промовирање на одржливи вработувања 3,, а во рамките на проектот  на општина Неготино ,,Грижата за децата од предучилишна возраст–врвен приоритет за руралната средина,, деновиве се одржаа 7 едукативно советодавни интерактивни работилници со  родителите на децата во 7 рурални средини на општина Неготино каде што и функционираат игралните.
    Темата на првата работилница од ваков вид беше со наслов,,Родителството и развитокот на детето,,.Притоа воспитувачите во асистенција на нивните помошнички, а во присуство на бројни заинтересирани родители беа воведени во тајните на доброто воспитување, како да се биде добар родител, како да се учи и да  се унапредува родителството.Истовремено родителите беа запознати со шесте основни родителски вештини , а беа споделени и позитивните и негативните искуства   за тоа  кога се препознаваат како добар пример за децата, кога биле добри учители, кога биле добри другари , а кога не.
    Целта на оваа работилница беше постигната преку покажаниот интерес и присуството на родителите,како и преку желбата да следуваат и други вакви работилници во овие средини, кои се од голема важност за севкупниот развој на  децата и на нивните семејства, бидејќи родителството е  најубавата , но воедно и најодговораната должност на човекот.
Инаку до крајот на  месец  ноември 2014 година , планирано е покрај редовните секојдневни активности со децата во овие средини да бидат реализирани уште две едукативно-советодавни работилници со родители.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следно > Крај >>

Лист 131 од 196