ЈАВНИ НАБАВКИ

Отворено со Вас

Пријави проблем

Проектот за локална и регионална конкурентност (ПЛРК)

Службен гласник

Моја - општина

Skopjediem

Beeconomy

Општина Неготино
Турнир во табла по повод Денот на градот – 8 Ноември PDF Печати
По повод одбележувањето на Денот на градот – 8 Ноември, општина Неготино и оваа година традиционално по шести пат го организира ТУРНИРОТ ВО ТАБЛА “НЕГОТИНО 2014”, кој ќе се одржи од 6 до 8 ноември 2014 година во туристичко-информативниот центар “Желкова куќа”. Право на учество имаат сите заинтересирани граѓани. Учеството на турнирот е бесплатно, а наградите за најдобрите во вкупен фонд од 15.000 денари ги обезбеди општина Неготино (прва награда 8.000 денари, втора награда 5.000 денари и трета награда 2.000 денари). Пријавувањето за учество на турнирот е на телефонскиот број 075/777-919 кај лицето Зоран Недев. Исто така, своето учество на турнирот заинтересираните граѓани можат да го пријават во кафе бар “Јоко” и берберница “Коко” во Неготино.
Повеќе...
 
Таксистите ќе полагаат испит за авто-такси возач PDF Печати
  Врз основа на Законот за локална самоуправа и измените и дополнувањата на Законот за превоз во патниот сообраќај, општината Неготино донесе решение со кое се формира комисија за полагање на испит за авто-такси возач. Ова значи дека околу 100-тина таксисти кои ја обавуваат оваа дејност на подрачјето на општина Неготино ќе полагаат испит за авто-такси возач како основа за добивање на уверение од комисијата со кое ќе можат да ја вршат дејноста, со тоа што постапката комисијата ќе ја спроведува согласно Законот за превоз во патниот сообраќај. За констатираната состојба, комисијата е должна да составува записник за секое лице кое ќе полага испит и ќе води евиденција на лицата кои го положиле испитот да добијат уверение за вршење на дејноста авто-такси возач. Стручното оспособување на кандидатите и полагањето на испитот за добивање сертификат за авто-такси возач ќе го врши ДПТУ Авто школа „ Алф-рд “ од Кавадарци кое на општината и понуди најдобри услови и кое ги исполнува сите критериуми и услови за вршење обука и полагање на испит.
 
Саем за вработување во Неготино PDF Печати

   Неготино по Скопје е вториот град во Македонија во кој се  одржа саем за вработување на кој работодавачите и невработените можеа да се запознаат со потребите на пазарот на трудот. „ На работодавачите им кажав да бидат реални во нивните барања и да ги понудат своите слободни работни места, а на невработените им нагласив дека барањето работа не значи седење дома и гледање телевизор, туку треба да одат на вакви настани на кои се согледуваат и понудата и побарувачката на труд“ - изјави директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски. Од првиот саем кој се одржа во Скопје веќе се склучени нови договори за работа, па директорот најави дека наскоро ќе излезат и со конкретни бројки.  Во одговор на новинарско прашање тој истакна дека за вработување најбарани се техничките или инженерските струки, а најмногу ги има кадрите со завршено образование од општествените науки. Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов истакна дека благодарение на мерките на Владата на РМ и одличната соработка со неготинскиот Центар за вработување, во германската компанија Дрекслмаер се вработени и егзистенција обезбедуваат над 1.000 граѓани од општина Неготино, што пак придонесе за намалување на бројката на невработени која сега изнесува околу 1.300, за разлика од некои поранешни времиња кога во општината имаше и над 5.000 невработени лица. Апостолов додаде дека во Индустриските зони Неготино и Дуброво-Тремник се очекува изградба на производствени капацитети и  фабрики во кои исто така ќе се вработат жители од Неготино, но и од соседните општини, со што ќе дојде до натамошно намалување на невработеноста во општината.

Повеќе...
 
Делови од Неготино утре(сабота) од 08 до 17ч. Ќе бидат без вода за пиење PDF Печати

Од локалната самоуправа и ЈП Комуналец ги информираат граѓаните дека утре( сабота 18.10 ) поради изведување на зафати на водоводната мрежа, одделни делови од градот ќе бидат без вода за пиење. Така, во периодот од 08 до 17 часот вода за пиење ќе немаат граѓаните кои живеат на улиците Марксова, 25 мај, Илинденска, Борис Кидрич, Кирил и Методиј, Ѓорѓи Димитров-Вешката, Вардарска, Ѓоко Мишев, Пиринска, Енгелсова, Првомајска, ЈНА, Едвард Кардељ, дел од улицата Киро Крстев, како и Градската болница во Неготино. По завршувањето на активностите на терен, се очекува околу 17 часот водата да потече низ чешмите на граѓаните кои живеат на гореспоменатите улици.

 
ЈАВЕН ПОВИК ЗА АПСОЛВЕНТИ И ДИПЛОМИРАНИ НЕВРАБОТЕНИ ЛИЦА, СО ВИСОК ПРОСЕК PDF Печати

 

Повеќе...
 
Втора работилница со родители и деца во игралните во руралните средини PDF Печати

   Општина Неготино продолжува со концептот-игрални за деца од предучилишна возраст   во 7 рурални средни. Преку проектот,,Грижата за децата од предучилишна возраст-врвен приоритет во руралната средина,,  а во рамките на проектот Општинско корисна работа, поддржан од УНДП, АВРМ ,МТСП и општина Неготино,како нова компонента во рамките на воспитно-образовната работа е организирањето на интерактивни и советодавни работилници со родителите на децата. Деновиве во периодот од 30 септември до 10 октомври се организираат  7 вакви работилници со родители во сите 7 игрални од руралните средини.
Темата на втората работилница е ,,Здрава храна,, .
Оваа тема е од огромна важност за правилен раст и развој на децата од оваа возраст , а  истата е избрана како резултат на препораките на МТСП кои ги има дадено до градинките, за примена на ,,Програма за едукација на децата од предучилишна возраст во установите за згрижување и воспитување на децата , со процесот на одгледување и конзумирање на здрава храна,,.
За подготовка и  организирање на овие работилници со родителите се користат посебни прирачници за воспитувачите и асистентите, а во координација со ЈОУДГ,,Фемо Кулаков,, од Неготино .
Активностите во рамките на темата,,Здрава храна,, ќе траат околу 2 месеци  , со цел на  третата работилница со родители да бидат презентирани сите постигнувања , изработки и стекнати знаења и навики кај децата, околу одгледувањето и конзумирањето на здрава храна , како во игралните исто така и во рамките на нивните семејства.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следно > Крај >>

Лист 139 од 209