Општина Неготино
ОПШТИНА НЕГОТИНО ДОБИ НОВО ВОЗИЛО И КОНТЕЈНЕРИ ЗА СОБИРАЊЕ НА СМЕТ PDF Печати

   Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов на директорката на ЈП Комуналец Наташа Лазова и ги предаде клучевите од новото набавено возило за собирање на сметот во руралните средини на подрачјето на општината, а локалното комунално претпријатие доби и 47 нови контејнери кои во зависност од направените проценки и бројот на жителите во селата  ќе бидат рамноправно распределени. Истите се добиени преку реализацијата на проектот ,, Управување со отпадот во руралните средини во општината ,,, при што возилото е набавено по цена од 4.472.000 денари, додека вредноста на 47-те контејнери за комунален и индустриски отпад од 1,1м3 изнесува 696.200 денари. Вкупните средства во висина од 5.360.000 денари беа обезбедени со подеднакво учество на Швајцарската агенција за развој и соработка и општина Неготино. Од локалната самоуправа очекуваат со набавката на возилото и контејнерите да се подобри јавната чистота во руралните средини и да имаме поздрава животна средина.

Повеќе...
 
ЦЕЛОСНО ИСЧИСТЕНИ НАНОСИТЕ НА МОСТОТ КАЈ СЕЛОТО ВОЈШАНЦИ, НЕГОТИНО PDF Печати
   На иницијатива на градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов, а врс основа на достасаните реакции од месното население, искусниот алпинист Александар Василевски со асистенција на уште неколку негови колеги и со цела неопходна опрема, моторна пила и други реквизити извршија целосно расчистување на наносите од дрвја и друг материјал на носечките столбови на мостот кај селото Војшанци. Како што вели Василевски, големите дождови и надојдените води на реката Вардар придонесоа за создавање големи наноси кои претставуваа потенцијална опасност за оштетувања, покрај на едниот, и на останатите столбови од мостот. По 4-дневно работно ангажирање, наносите од дрвја и други материјали се комплетно отстранети , а еден дел е однесен од водите на Вардар, така што дојде до ослободување на столбовите и елиминирање на притисокот што врз нив го создаваа наносите.
Повеќе...
 
ИЗВРШЕНА ДЕЗИНСЕКЦИЈА ПРОТИВ КОМАРЦИ ВО НЕГОТИНО И ДЕЛ ОД СЕЛАТА PDF Печати
   Во рамките на спроведувањето на годишната Програма за спроведување на превентивна дезинсекција, дезинфекција и дератизација на територијата на општината, локалната самоуправа Неготино деновиве изврши превентивна дезинсекција против комарци на територијата на целиот град, како и во населените места Тимјаник и Криволак. Како што информираат одговорните, прскањето е извршено од страна на стручни лица од Центарот за јавно здравје од Велес и тоа на критични точки на јавни површини со препаратот Аква-котрин. Меѓу останатите површини, прскање е спроведено покрај течението на реката Вардар, по целата должина на кејот на Тимјаничка река, двете главни улици во Неготино, градинките, основните и средното училиште, здравствениот дом и на други локации, односно секаде каде што е утврдено дека има потреба од реализација на овој зафат. Предходно, преку средствата за јавно информирање граѓаните и здруженијата кои одгледуваат пчели и други животни благовремено беа запознато дека ќе се одвива прскање против комарци со цел да извршат нивна заштита. Од локалната самоуправа истакнуваат дека во зависност од временските услови и јавена потреба од такво нешто, и во наредниот период ќе следуваат дополнителни третирања со прскање против комарци.
 
ВО НЕГОТИНО ПРЕЗЕНТИРАНИ МЕРКИТЕ ЗА ПОДДРШКА НА ЗЕМЈОДЕЛИЕТО PDF Печати

 Локалната самоуправа Неготино во соработка со Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделието и руралниот развој  во големата сала на општина Неготино која беше исполнета од заинтересирани граѓани организираа работна средба со цел за запознавање на земјоделците и презентација на можностите и активните програми на Агенцијата кои се од непосреден интерес за потенцијалните корисници. Од страна на претставничките на Агенцијата Анета Апостоловска и Марија Марковска беа презентирани мерките 302 – Диверзификација и развој на руралните економски активности и подмерките неземјоделски активности во руралните средини, диверзификација на приходите од земјоделска дејност и услужни дејности во земјоделието, како и развојот на руралниот туризам. Исто така, се говореше и за двата објавени јавни повици за единиците на локалната самоуправа, што пак беше повод градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов да информира дека општината има аплицирано за реализација на три проекти преку Агенцијата во вредност од близу 500.000 евра.

Повеќе...
 
ОПШТИНА НЕГОТИНО СО БЛАГОДАРНИЦА ЗА АЈХАН ЗЕЈТИН PDF Печати

   Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов го прими во својот кабинет и се задржа во краток разговор со нашиот сонародник Ајхан Зејтин кој над 25 години живее и егзистира во градот Бремен – Германија каде што има основано и семејство. Зејтин е со потекло од неготинското село Тремник, а поводот што беше примен од првиот човек на општината е фактот што тој им укажува комплетно гостопримство, се грижи за нивниот престој во Бремен, им ги покажува убавините на градот и речиси во секој момент им е на располагање на членовите на Културно-уметничките друштва од Неготино кои остваруваат гостувања во Германија претставувајќи го богатото македонско фолклорно творештво. Вратите на домот на Зејтин се отворени за сите добронамерни посетители кои престојуваат во Бремен и сите кои го посетиле имаат само пофални зборови за неговиот однос и гостопримството што им го овозможува. Во знак на благодарност, градоначалникот Апостолов од име на општина Неготино му додели благодарница и скромен подарок – копаница изработена од неготинските копаничари. Наедно, беше договорено за време одржувањето на Неготинскиот панаѓур во Неготино да престојуваат играорци од Бремен и притоа да имаат свој настап пред неготинската публика.

Повеќе...
 
ОДБЕЛЕЖАНА 12-ГОДИШНИНАТА ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА БРАНИТЕЛОТ ВОЛКАНОВСКИ PDF Печати

   ,, Твоето дело и храброст никогаш нема да бидат заборавени и засекогаш ќе останат во нашите спомени ,, - му порачаа неговите колеги и сограѓани на бранителот Косте Волкановски од Неготино кој трагично загина во воениот конфликт во 2001 година бранејќи го територијалниот интегритет на Република Македонија. По повод 12- годишнината од загинувањето, на спомен бистата подигната во чест на Волкановски пред Полициската станица во Неготино денеска свежо цвеќе положија членови на неговото потесно семејство, градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов и претставници на локалната самоуправа, членови на полицискиот синдикат и резервните воени старешини, претставници на АРМ и други заинтересирани граѓани. Во рамките на одбележувањето на годишнината од загинувањето на Волкановски, изминативе денови беше организирана крводарителска акција, а се одржа и традиционалниот турнир во мал фудбал.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Следно > Крај >>

Лист 145 од 189