Општина Неготино
ОПШТИНА НЕГОТИНО СО ПОДДРШКА ЗА ПРОЕКТОТ ,,УЧИЛИШНИ ЛИГИ,, PDF Печати

   Во рамките на спроведувањето на програмата за работа на градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов во делот на унапредувањето на состојбите во делот на спортот и младите, како и неговите заложби за организирање училишни лиги во различни спортови ( фудбал, кошарка, ракомет, одбојка и други ) во средното општинско училиште Св. Кирил и Методиј започна одржувањето на училишната лига во мал фудбал. На турнирот учествуваат вкупно 18 екипи распоредени согласно сменската настава во училиштето, а победниците од двете смени ќе се сретнат во големото финале и ќе се натпреваруваат во борбата за првото место. Според зборовите на секретарот на општина Неготино Сашко Јанев локалната самоуправа оваа година за учениците од првопласираната екипа има обезбедено пригодни награди, додека за потребите на турнирот доделена е спортска опрема.

Повеќе...
 
С О О П Ш Т Е Н И Е PDF Печати
  Се известуваат граѓаните на општина Неготино дека доколку забележат евентуален проблем со уличното осветлување, можат да се обратат кај овластените лица во локалната самоуправа Борче Николов на телефонскиот број 078-484-954 и кај Јордан Трајков на телефон 070-304-499 во секое време од денот. По регистрирањето на пријавениот проблем, стручни екипи во најбрз можен рок ќе излезат на терен и ќе работат на отстранување на истиот.
 
ЗАБРЗАН ЛОКАЛЕН ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ-ВЕТИ ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА НЕГОТИНО АПОСТОЛОВ PDF Печати
   ,, Моја најголема желба е да раководам со општина во која ќе живеат среќни и задоволни граѓани кои ќе можат сами преку работен ангажман да ја обезбедуваат сопствената егзистенција и да се грижат за своите семејства, па во таа насока ќе бидат моите заложби за градење на сигурна и економски стабилна заедница. Токму затоа, мој и приоритет на локалната самоуправа е создавање услови за брз локален економски развој преку привлекување домашни и странски инвестиции, отворање нови производствени капацитети и создавање работни места за сите заинтересирани неготинци кои бараат работа ,,. Ова меѓу другото го истакна градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов во пригодниот говор на свечената седница по повод празникот на општината 8-ми ноември кој ги информираше присутните дека две од шесте парцели во Индустриската зона Неготино се продадени на компанија од Русија, а има и сериозен инвеститор кој ќе гради капацитет во проширената Индустриска зона Дуброво и во која се очекува да се вработат околу 500 лица. Кога е во прашање намалувањето на невработеноста, Апостолов додаде дека досега во германскиот гигант Дрекслмајер се вработиле 430 граѓани од општина Неготино со тенденција таа бројка во иднина континуирано да се зголемува.
Повеќе...
 
ЛАЗАР МАНЧЕВСКИ ПОСТХУМНО ПРОГЛАСЕН ЗА ПОЧЕСЕН ГРАЃАНИН НА НЕГОТИНО PDF Печати

   Со одлука на Советот на општина Неготино познатиот поет и романсиер Лазар Манчевски- Пинџур постхумно е прогласен за почесен граѓанин на општина Неготино, а во негово име високото признание му беше доделено на член на неговото потесно семејство. Инаку, Лазар Манчевски е роден на 21 ноември 1922 година во Неготино,  Филосовски факултет завршува во Скопје, каде што и работел како советник во Работничкиот унивезрзитет Кочо Рацин. Член е на Друштвото на писатели на Македонија од 1968 година. Автор е на голем број книги меѓу кои и делата Песни за татковината, Поцврсти од камен, Делото на едно дете, Градот и љубовта, Дијалектика на празникот, Пред новото време, Болка во одот, Татко, кажи ми и многу други. Лазар Манчевски починал во 1997 година во Скопје. Клучот од градот на член од неговот семејство му го врачи градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов.

Повеќе...
 
ДОДЕЛЕНИ НАГРАДАТА И ПРИЗНАНИЈА ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ НА ОПШТИНА НЕГОТИНО PDF Печати

   Транспортната компанија Емша-шпед од Неготино која е основана во 1999 година, располага со над 200 камиони, има 130 вработени и се вбројува меѓу најуспешните 200 компании во Република Македонија е годинашен добитник на највисоката општинска награда ,, 8-ми ноември ,, која се додели по повод 69-годишнината од ослободувањето на Неготино на свечената седница на општинскиот Совет. Континуитетот во работењето, отворањето нови работни места и позитивното работење во услови на сеуште присутна економска криза, беа само дел од причините поради кои се одлучи токму оваа компанија да ја добие оваа престижна награда. Инаку, приснанија им беа доделени на Дрекслмајер мануфактуринг Македонија, земјоделецот Васка Мојсовска, иноваторот Филип Пушкинов, специјалистот радиолог д-р Иван Иванов, докторот по филосовски науки Дејан Донев, Карате клубот Антигона, Културно-уметничкото друштво Јане Сандански и фолклорниот ансамбл Ацо Ѓорчев. Наградите им ги врачи и понатамошни успеси во кариерата им посака градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов.

Повеќе...
 
ПРЕДАДЕНО ВО УПОТРЕБА РЕКОНСТРУИРАНОТО УЧИЛИШТЕ ВО Д.ДИСАН PDF Печати

   Во изминатиот период со средства во висина од 2,7 милиони денари беа изведени зафати со кои подрачното училиште во неготинското село Долни Дисан доби нов и модерен лик, а наставниците и учениците добија подобри услови за одвивање и следење на наставниот процес. Во рамките на градежните работи, се изврши комплетна реконструкција на кровната конструкција со замена на стариот со нов кров со што целосно се елиминирани можностите од протекување во случај на врнежи од дожд и снег што беше честа појава во минатото. Исто така поставена е и нова фасада која целосно го промени ликот на ова подрачно училиште, а изведени се и други поситни зафати со единствена цел за подобрување на условите за одвивање на наставата. Оваа пригодна свеченост се одржа во рамките на одбележувањето на празникот на општина Неготино 8-ми ноември, а реконструираното училиште свечено во употреба го предадоа градоначалникот Ванчо Апостолов, директорката на ООУ Гоце Делчев и претседателот на МЗ Долни Дисан Тони Ризов.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Следно > Крај >>

Лист 147 од 199