Општина Неготино
ЈАВЕН ОГЛАС PDF Печати

                     До
Невработени евидентирани лица
кои потешко се вклучуваат на пазарот на трудот
1.    Се повикуваат невработените евидентирани лица кои потешко се вклучуваат на пазарот на труд и од другите ранливи категории,кои се заинтересирани за ангажирање во сферата на социјалната заштита за потребите на граѓаните од Неготино, да се пријават во работниот клуб на Центарот за вработување на АВРМ – Неготино во периодот од 21.10-25.10.2013( 5 работни дена).

Повеќе...
 
НОВИ ИГРАЧКИ И ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ ЗА 7-ТЕ ИГРАЛНИ ВО ОПШТИНА НЕГОТИНО PDF Печати

   Општина Неготино продолжува со подршката за функционирање на игралните за деца од предучилишна возраст во 7-те рурални средини, при што се изврши и дотур со нови играчки и потребните количини на дидактички материјал за игралните со што се создадени сите услови за непречено организирање и реализирање на воспитно-образовната работа. Од финансиски аспект локалната самоуправа Неготино за функционирањето на овој сервис ги покрива и платите за ангажираните 7 воспитувачки. Овој вид на услуга се покажа како многу корисен бидејќи досега се опфатени вкупно 120 деца во руралните средини и истиот ќе продолжи и во иднина, за што поддршка е добиена и од Министерството за труд и социјална политика со превземање во еден дел на 3 од постојните 7 игрални. Концептот предизвика интерес и кај УНДП кој проектот го прифати во делот на општинско корисни вработувања, па мошне скоро се очекува работно ангажирање и на дополнителни 7 лица асистенти на постојните воспитувачи.

Повеќе...
 
ОПШТИНА НЕГОТИНО ОБЕЗБЕДИ 47 КОНТЕЈНЕРИ ЗА ИНДУСТРИСКИ И КОМУНАЛЕН ОТПАД PDF Печати

   Општина Неготино обезбеди и на ЈП Комуналец му стави на располагање 47 поцинковани контејнери наменети за собирање на индустриски и комунален отпад произведени во фирмата Слобода-метал кои се наменети и ќе бидат распоредени во руралните средини во општината. Бројот на расположливите контејнери е утврден по соодветна методологија и согалсно истата направен е распоред истите да се постават во селата Долни Дисан, Тимјаник, Тремник, Војшанци, Пепелиште, Криволак, Црвени Брегови, Курија и Дуброво во зависност од бројот на жители. Следуваата состаноци со претставници на месните заедници од споменатите 9 населени места заради утврдување на соодветни локации за поставување на контејнерите со што ќе се создадат услови за отпочнување со собирање на сметот во населените места и остварување на крајната цел на проектот за почиста животна средина и околина. Инаку, предходно покрај контејнерите, со средства од Швајцарската агенција за развој и соработка и општина Неготино се изврши набавка на ново возило за собирање на смет кое веќе е дадено на користење на ЈП Комуналец.

Повеќе...
 
ОДБЕЛЕЖАНА НЕДЕЛАТА НА ДЕТЕТО ВО ДЕТСКАТА ГРАДИНКА ВО НЕГОТИНО PDF Печати
   Како и во изминатите, така и оваа година првата недела од месецот октомвери во двата клона Пролет и Мајски цвет на детската градинка Фемо Кулаков во Неготино беше одбележана со низа пригодни активности во рамките на Одбележувањето на Неделата на детето и Светскиот ден на детето. Дечињата кои престојуваат во клонот Пролет во рамки на одбележувањето на Неделата на детето беа посетени и му посакаа добредојде во, како што самите рекоа, нивниот втор дом на градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов кој извесен период беше во градинката, помина дел од слободното време со воспитно-образовниот кадар и се запозна со условите за престој во градинката. Во таа прилика, од име на општината градоначалникот Апостолов на градинката и донираше средства во висина од 30.000 денари кои според директорката Весна Нцева ќе бидат наменети за набавка на дидактички материјал кој ќе им служи на повеќе генерации дечиња кои ќе посетуваат градинка. Инаку, активности од Неделата на детето имаше во двете градинки во Неготино и трите градинки во населените места.
Повеќе...
 
АРХЕОЛОШКИ ИСТРАЖУВАЊА НА ЛОКАЛИТЕТОТ ,, БЕЛА ЗЕМЈА ,, КАЈ НЕГОТИНО PDF Печати
   Археолошките истражувања и ископувања на територијата на општина Неготино продолжуваат на локалитетот Бела земја во близина на селото Пепелиште. Стручен тим на археолози од Институтот за археологија при Универзитетот Свети Кирил и Методиј од Скопје во соработка со локалната самоуправа и Музејот на град Неготино започнаа со изведување на научно-истражувачка дејност на овој локалитет со претпоставка дека овде постои наоѓалиште на објект кој што датира од античкиот период. Од досегашните истражувања нивните претпоставки се покажаа како делумно точни бидејќи веќе се пронајдени археолошки докази за нивната теорема. Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов кој го посети локалитетот и се запозна со текот на работите истакна дека му е посебно драго што општината претствува територија која што е привлечна за научните истражувачи од земјава и странство од областа на културното наследство. Тој додаде дека поддршката што локалната самоуправа ја дава за археолошките ископувања е од посебна важност за оваа дејност од причина што таа претставува основа на секоја научна анализа и синтеза кои ја определуваат и илустрираат антиката во регионот на неготинска општина.
Повеќе...
 
ВО НЕГОТИНО СЕ РЕАЛИЗИРАШЕ АКЦИЈАТА ,, МАКЕДОНИЈА БЕЗ ОТПАД ,, PDF Печати

   Стотина ученици  и наставници од двете општински основни и од средното училиште, вработени во локалното комунално претпријатие, Центарот за управување со кризи, Центарот за посебни потреби Порака, друштвото Рециклинг и други активисти зедоа активно учество во реализацијата на проектот ,, Македонија без отпад ,, која се спроведе на територијата на општина Неготино во координација со Министерството за животна средина и просторно планирање и асоцијацијата ,, Ајде Македонија ,,. Спроведувањето на проектот придонесе да се исчисти отпадот кој се наоѓаше на несоодветни места во околината, да се развие свеста кај населението за правилно управување со отпадот и да се развие механизам за поддршка на граѓаните и засегнатите групи за подобро и поефикасно справување со неорганизираното и незаконско фрлање отпад во општината. Во реализираната акција предмет на чистење беа просторот околу спортско-рекреативниот центар Младост, спомен-костурницата, влезот и излезот на градот и на главните сообраќајници –улиците Маршал Тито и Партизанска, просторот пред и околу основните и средното училиште, парковските површини во градот, по што целокупниот собран отпад беше кренат и однесен на соодветно место од одговорните во ЈП Комуналец. Исто така, со ангажирање на соодветна механизација, се изврши расчистување на дива депонија на дел од локалниот патен правец Неготино- Курија.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Следно > Крај >>

Лист 150 од 198