Општина Неготино
АРХЕОЛОШКИ ИСТРАЖУВАЊА НА ТРИ ЛОКАЛИТЕТИ ВО ТРЕМНИК, НЕГОТИНО PDF Печати

   Претставници на Музејот на Македонија и градскиот музеј на Неготино, професори  и студенти од Филозовскиот факултет-отсек археологија и десттина локални жители од половината на минатиот месец се ангажирани околу истражувањата кои се вршат на локалитети на територијата на општина Неготино. Според зборовите на раководителите на проектот Антониот Јакимовски и Марјан Јованов истражувачките работи се одвиваат на три локалитети и тоа Мали дол, Чаир рид и Јака чешма, што само потврдува дека општина Неготино, а посебно атарот на селото Тремник располагаат со огромно археолошко богатство што претставува предизвик за истражување од страна на стручната јавност. Посебно атрактивен е локалитетот Јака чешма каде што е откриено постоење на римски водовод што според археолозите докажува дека на овој простор во минатото егзистирала елитна и многубројна населба. Истражувањата се очекува да се одвиваат и во периодот од наредните два месеца, а целокупните активности се финансирани со средства од Министерството за култура и локалната самоуправа Неготино. Овој археолошки локалитет го посети градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов кој се интересираше и доби релевантни информации за досегашниот тек од истражувањата и плановите за во иднина.

Повеќе...
 
ЗАВРШИ ГРАДСКОТО ПРВЕНСТВО НА НЕГОТИНО ВО ШАХ PDF Печати

   Изминативе денови во просториите на Туристичкиот-инфорнмативен центар во организација на локалната самоуправа и Градскиот шаховски клуб по втор пат се одржа отвореното градско првенство на Неготино во шах на кое се натпреваруваа вкупно 26 учесници. По одигрувањето на натпреварите по Швајцарски систем, во исклучително силна и остра конкуренција првото место го освои Иле Ѓорѓиев, второпласирана беше Емилија Ларачеа, третото место му припадна на Санде Атанасов, четрвти беше Тони Лазов, додека напетто место се пласираше Душко Јанев. Наградниот фонд на турнирот изнесуваше 17.000 денари- средства кои на учесниците им беа распределени во  зависност од остварениот пласман. Наградите на најуспешните им ги додели покровителот на турнирот – градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов кој најави дека со оглед на континуираното зголемување на бројот на пријавените учесници и квалитетот на прикажаните игри, повеќе од сигурно е дека и наредната година Градското првенство на Неготино во шах повторно ќе биде организирано од страна на локалната самоуправа.

Повеќе...
 
ВО НЕГОТИНО ПОЛОЖЕНО ЦВЕЌЕ НА БИСТИТЕ НА ПАДНАТИТЕ БОРЦИ ОД НОВ PDF Печати

   Со пригодна свеченост одржана во градскиот парк, во Неготино беше одбележана 70-годишнината од одржувањето на значајни настани од Народноослободителната војна во 1943 година, а во чест и со почит кон борците кои таа година ги загубија своите животи за слободна Македонија. Свежо цвеќе на спомен-бистите на паднатите борци положија градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов и претседателот на општинскиот Совет Јордан Паунов, делегации на Здруженијата на борци од општините Неготино и Кавадарци, претставници на Здружението на пензионери, членови на семејства на загинати борци, делегации на политички партии од општината и други. Во чест на одбележувањето на оваа годишнина, се одржа и пригодна програма со рецитали и настап на членовите на Распеаните пензионери кои исполнија неколку музички нумери.

Повеќе...
 
ВО НЕГОТИНО ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ЛОКАЦИИ ЗА ИЗГРАДБА НА ВИНАРИИ PDF Печати

   Во организација на локалната самоуправа, денеска во Неготино се одржа трибина на која беше извршена промоција на расположливите локации во општината погодни за изградба на винарии и други стопански објекти за откуп, складирање, преработка и дистрибуција на земјоделски производи. Станува збор за 28 локации за изградба на винарии распоредени на 4 урбанистички планови од кои 5 се веќе продадени, а се дел од проектот на Владата на РМ за изградба на 100 мини –винарии на територијата на цела држава за што поопширно говореше заменик-министерот за земјоделие Зоран Коњановски. Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов истакна дека локалната власт во соработката со Владата на РМ и разни донатори и инвеститори во наредниот период ќе продолжи да биде фокусирана на локалниот економски развој и на градењето партнерство со бизнис-секторот, а ја истакна и подготвеноста во договор со потенцијалните инвеститори општината да промовира и да понуди услови кои ќе значат ослободување од разни надоместоци со цел да се отвораат нови капацитети и се обезбедат работни места за граѓаните на општина Неготино. На трибината во Неготино беше извршена и презентација на предлог-модификациите во мерките ИПАРД 2013 во делот за винарство, како и за можностите за инвестиции за промоција на активностите за рурален туризам.

Повеќе...
 
ОПШТИНА НЕГОТИНО ПРОДАВА АТРАКТИВНИ ГРАДЕЖНИ ПАРЦЕЛИ ВО ИНДУСТРИСКА ЗОНА НЕГОТИНО PDF Печати
 
ФИНИШИРА УРЕДУВАЊЕТО НА УЛ ,, 11 ОКТОМВРИ ,, ВО НЕГОТИНО PDF Печати

   Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов придружуван од стручни лица од локалната самоуправа присуствуваше на изведувањето на финалните работи на ул. 11 Октомври. Во моментов на оваа улица се врши бетонирање и асфалтирање во должина од околу 270 метри, по предходно изведената замена на старите и дотраени азбестно-цементни цевки од водоводната мрежа и замената на канализационата мрежа, при што за потребите на жителите беа инсталирани 45 нови приклучоци, а беа поставени нови шахти. Вредноста на целокупниот проект изнесува околу 5 милиони денари-средства обезбедени од Европската банка за обнова и развој со гаранција од ресорното Министерство за транспорт и врски.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Следно > Крај >>

Лист 156 од 198