Чадот во Неготино доаѓа од армискиот полигон Криволак PDF Печати
   Деновиве граѓаните на општина Неготино реагираат на присуството на чад, а денеска и официјално од страна на АРМ е соопштено дека чадот доаѓа од армискиот полигон Криволак каде што во тек е изведувањето на воената вежба „Одлучен удар“. Според зборовите на Тони Јаневски-портпарол на АРМ, од извршувањето на артилериско гаѓање на воената вежба на Криволак, настанати се 7 помали пожари на трева и нискостеблеста шума, од кои 4 се сосема изгаснати, а 3 се локализирани, а при гаснењето се интервенирало и со хелокоптери на армијата. Иако воената вежба „Одлучен удар“ е предвидено да трае до 9-ти јули, боевите гаѓања завршуваат во петок, а со тоа се намалува и можноста од настанување на нови пожари.