Честит 8-ми декември-Ден на Св.Климент Охридски PDF Печати

Почитувани граѓани!

Денес го одбележуваме 8 декемвриенот посветен на Св. Климент Охридски, една од најзначајните личности во македонската историја и еден од најважните светители во православната христијанска религија. Свети Климент бил ученик на Светите браќа Кирил и Методиј чие што дело го продолжил меѓу македонското словенско население. Климент бил еден од основачите на Охридската книжевна школа, еден од најстарите универзитети во Европа низ која поминале преку 3500 ученици. Станал првиот словенски епископ, па затоа се смета и како патрон на Македонската Православна Црква.

Општина Неготино до сите граѓани упатува честитки по повод денешниот празник.