Културна Програма
Три театарски претстави во рамките на Фестивалот на аматерскиот театер во организација на Општина Неготино PDF Print
There are no translations available.

   Во рамките на програмата за култура, а по повод Денот на театарот 27 март, оваа година општина Неготино во соработка со Центарот за култура “Aцо Ѓорчев” по трет пат го организира ревијалниот Фестивал на аматерски театар “Неготино 2014”. Во рамките на истиот ќе бидат изведени три театарски претстави, во изведба на аматерските театри од неколку града од државата.
Првата претстава со која ќе биде отворен фестивалот е култната македонска театарска претстава “Тетовирани души”, со текст на неповторливиот Горан Стефановски, а во изведба на Градскиот театар “Сцена 71” од Свети Николе.
Под режисерската палка на Слободан Елисеев и Александар Миќев , актерската група составена од вкупно 14 актери, на 25 март, вторник во 19 часот на големата сцена во НУЦК “Ацо Ѓорчев” ќе ја изведат премиерата на овој македонскиот трилер пред неготинската публика.
Втората, исто така култна претстава, која претставува вистински сценско-музички перформанс е драмата “Коштана” од српскиот автор Борислав Станковиќ. Истата е една од начесто изведуваните и најпосакуваните претстави на Балканот. Претставата ќе биде изведена од актерска група од 14 актеричленови на аматерскиот театар од Демир Капија. Режијата е на долгогодишниот актер и режисер Димче Бањански, а музиката на Благој Глушков и Горан Костадинов. Среда, 26 март, Центар за култура “Ацо Ѓорчев”.
Последната претстава со која воедно ќе биде затворено овогодинешното издание на фестивалот е комедијата (кабарето) “У кафанче карши станче” во изведба на кумановскиот театар, а истата ќе биде изведена на 27 март во 19 часот во центарот за култура “Ацо Ѓорчев”.
Read more...
 
ИГОР ПАНЕВ ПОБЕДНИК НА ТУРНИРОТ ВО ТАБЛА ,, НЕГОТИНО -2013 ,, PDF Print
There are no translations available.

   Во организација на локалната самоуправа по петти пат се одржа традиционалниот турнир во табла ,, Неготино -2013 ,, на кој се натпреваруваа 64 учесници меѓу кои за прв пат имаше учесници и од други општини. Во период од три дена колку што траеше турнирот беа одиграни многу интересни мечеви преку кои по систем на елиминација најдобрите дојдоа до завршните борби. Овогодишен победник на турнирот е Игор Панев кој за постигнатиот резултат доби диплома и награда од 7.000 денари, вицешампион е Игор Ангелков кој доби диплома и 5.000 денари,а третопласиран е Ацо Тренев кој покрај диплома заработи и 3.000 денари. Наградите на најдобрите им ги додели градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов кој во рамките на затворањето на турнирот вети дека традицијата за одржување на овој настан ќе продолжи и во иднина.

Read more...
 
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЕКТИ ВО ОБЛАСТА НА КРЕАТИВНИТЕ ИНДУСТРИИ PDF Print
There are no translations available.

Врз основа на член 63 став 1 точка 9 и член 65 став 4 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07 и 116/10, 47/11, 51/11 и 136/12), Министерството за култура распишува КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЕКТИ ВО ОБЛАСТА НА КРЕАТИВНИТЕ ИНДУСТРИИ
Во функција на поддршка, промоција, афирмација и унапредување на креативните индустрии во Република Македонија, Министерството за култура во 2014 година ќе обезбеди средства од Буџетот на РМ за финансиска поддршка на проекти, приоритетно, во следниве области на креативните индустрии: занаети и уметнички вештини, индустриски дизајн, дизајн на мебел, внатрешен дизајн, дизајн на продукти и пакување, дизајн на накит, моден дизајн, манифестации во кои се промовира културниот туризам, природните убавини, и се афирмираат традиционалните вредности во Република Македонија и едукативни настани (работилници, обуки) во насока на унапредување на креативните индустрии.

Повеќе информации и пријава за учество на конкурсот ќе најдете на следниот линк:

http://www.kultura.gov.mk/index.php/konkursi/1165-konkurs-za-finansiranje-proekti-od-oblasta-na-kreativnite-industrii

 
КОНКУРС ЗА ПОДДРШКА НА СТРУЧНО УСОВРШУВАЊЕ НА ТАЛЕНТИРАНИ УМЕТНИЦИ И ДЕФИЦИТАРНИ СТРУЧНИ КАДРИ ЗА 2014 ГОДИНА PDF Print
There are no translations available.

Врз основа на член 65 став 4 од Законот за културата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/2010, 47/2011 и 51/2011), а во врска со Правилникот за критериумите за финансирање на програмите, односно проектите по одделни дејности во културата („Службен весник на Република Македонија“ бр. 70/2011), Министерството за култура распишува Конкурс за поддршка на стручно усовршување на талентирани уметници и дефицитарни стручни кадри во областа на филмот, театарот, музиката, танцот, литературата, ликовната уметност, заштитата на движното и недвижното културно наследство за 2014 година.
Повеќе информации и пријава за учество на конкурсот ќе најдете на следниот линк: http://www.kultura.gov.mk/index.php/konkursi/1119-konkurs-za-poddrska-na-strucno-usovrsuvanje-na-talentirani-umetnici-i-deficitarni-strucni-kadri-za-2014-godina
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 11