ЛЕР и јавни дејности
На сите волонтри кои помогнаа околу реализацијата на централниот настан по повод Св.Трифун им беа доделени благодарници PDF Печати

   Градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов на одржаниот заеднички состанок, на сите волонтери од Средното општинско училиште „Свети Кирил и Методиј“ кои зедоа активно учество во спроведувањето на дел од активностите околу реализирањето на манифестацијата „Недела на виното“ од име на локалната самоуправа им додели благодарници. Апостолов истакна дека сите тие дадоа огромен придонес во делот на доставата на храна на централната свеченост по повод празникот на лозарите „Свети Трифун“ и придонесоа за успешно организирање на овој настан на здоволство и на организаторот и на многубројните посетители. Благодарници им беа врачени на околу 50 ученици од неготинското СОУ „Св. Кирил и Методиј“, а во нивна чест беше организиран и скромен коктел.

Повеќе...
 
Во Неготино се реализира проект „ПИЛОТ ВИНСКА ТУРА“ PDF Печати

   Во рамките на стопанско-туристичката манифестација- „Недела на вино Св Трифун 2015“ Општина Неготино  во деновите 13 и14 Февруари организира дводневна ПИЛОТ ВИНСКА ТУРА- во рамките на Проектот „Поттикнување на одржливи врски и развој на кластери во македонската туристичка индустрија“ финансиран од УНИДО
Учесници во оваа тура беа претставници од охридскиот туристички кластер, претставници од канцелариите на УНИДО од Македонија и Црна Гора, претставници од Вардарскиот плански регион како и локални учесници, како и други гости на општина Неготино.
Во првиот ден од винската тура по сместувањето на групата од Охрид во конаците на манастирскиот комплекс,,Св Ѓорѓи,,се оствари  B2B средба преку  вклучување на учесници во натпреварот на  вина.Дневната тура  вклучи:
Посета  на гaлерија на вино во манастирот ,,Св. Ѓорѓи” каде беше  организиран
„Ден на виното Вранец“ потоа посета и љубезно гостопримство во винарската визба „ПОВАРДАРИЕ“.Следуваше посета на мултифункционален центар ,,Желкова куќа,,со обиколка на  „Старата чаршија“ и градскиот плоштад на Неготино каде учесниците имаа можност за мал одмор во кафе бар „АМАРО“ Следуваше посета на винаријата „ПОПОВ“ каде беше  организиран разглед на винаријата и професионална дегустација  на неколку вина, а беа дегустирании  локални брендови на храна и вино .Учесниците во турата ја посетија  копаничарската работилница „Стари занаети“ во Неготино, а присуствуваа и на отварањето на 11та копаничарска изложба на здружението „Стари занаети“ која се одржа во Музеј на град Неготино.

Повеќе...
 
Делегација од Алмопиа оствари работна посета на Неготино PDF Печати

   Деновиве во работна посета на општина Неготино престојува четиричлена делегација од Алмопиа-Грција предводена од градоначалникот Димитрис Мпинос која покрај следењето на настаните од празникот на лозарите, оствари и средба со градоначалникот Ванчо Апостолов на која беа разменети предлози и мислења за меѓународна соработка. А една таква соработка е веќе во тек и тоа проект преку ИПА програмата за прекугранична соработка „Поддршка и развој на економијата преку пчелно производство“. Претставниците на двете општини на остварените средби заклучија дека имаат големи можности и потенцијали за идна соработка и тоа во повеќе сфери, а разменија и корисни информации, како и предлози за натамошна соработка и партнерство меѓу Неготино и Алмопиа по основа на разни други достапни програми.

Повеќе...
 
Започна пријавувањето за дегустација на вина и ракии PDF Печати
  И оваа година во рамките на одбележувањето на празникот „Свети Трифун“ и организирањето на „Неделата на виното“ ќе биде организирана дегустација-натпревар во вино и ракија на индивидуални производители од нашата општина, како и дегустација на вина произведени од винарски визби. Организаторите ги информираат сите заинтересирани граѓани кои со свои производи сакаат да учествуваат на овој натпревар дека е потребно да донесат по 2 мостри од вината и ракијата најдоцна до 10.02.2015 г. (вторник) кај лицето Ивица Златковиќ во просториите на општина Неготино на 3-ти спрат, а контакт и поблиски информации можат да остварат и да добијат  на телефонскиот број 072-320-833. Дегустациите во двете категории ќе се одржат на 12 и 13 февруари, а мострите ќе бидат оценувани од стручна комисија составена од енолози од Здружението на енолози на Република Македонија. На производителите на најдобрите вина и ракии наградите ќе им бидат врачени на централната прослава на празникот „Св. Трифун“ на градскиот плоштад во Неготино во сабота на 14 февруари.
Повеќе...
 
Доделени потврди за успешно реализирана Општинско Корисна Работа-Промовирање на одржливи вработувања III во општина Неготино PDF Печати

  Во периодот јуни –ноември 2014 година по трет пат во општина Неготино успешно беше спроведен Проектот Општинско Корисна Работа-Промовирање на одржливи вработувања III во соработка со УНДП,АВРМ ,МТСП и општина Неготино .За таа цел на 7те ангажирани лица им беа издадени и потврди од градоначалникот на општина Неготино за нивниот успешен ангажман во оваа програма.
Проектот,,Функционирање на игрални за деца од предучилишна возраст во 7 рурални средини на општина Неготино,, како социјален сервис во сферата на детската заштита продолжува и во 2015 година со средства обезбедени од буџетот на општина Неготино, бидејќи од досегашното негово функционирање се покажа дека истиот е од огромна важност за општина Неготино, а посебно за руралните средини.Истовремено овојпат со средства од буџетот на општина Неготино, покрај 7те ангажирани воспитувачи , испланирани се и средства за 7 те асистенти за периодот јануари-јули 2015 година ,кои досега беа ангажирани преку програмата  Општинско Корисна Работа.
Земајќи ги во предвид сите досегашни напори на општина Неготино за одржливост и функционирање на овој сервис, се надеваме дека преку Оперативниот план за активните програми и мерки за вработување во 2015 година, доколку се продолжи со Програмата Општинско Корисна Работа, ќе имаме можност да обезбедиме дополнителни средства за преостанатите 6 месеци во 2015 година,со што 7те лица асистенти ќе бидат ангажирани до крајот на следната година.
На тој начин  услугите во овој социјален сервис за предучилишни деца од руралните средини би добиле во квалитет и олеснување во секојдневната  грижа и работа со  децата.


 

 
Повик за стипендирање PDF Печати

Конзулатот на Република Унгарија во Македонија достави информативен материјал до општините од Република Македонија  со цел истите да бидат достапни и проследени  во јавноста.

Информативниот материјал се однесува на    Програмата за Школарина на  Унгарската Влада за Академската 2015-2016 година која објавува повик за стипендирање и поддршка на заинтересирани лица за Магистерски студии на 3 Универзитети во Унгарија  кои ќе се спроведуваат на Англиски јазик во следниве области:

1.Животинска исхрана и безбедност на храната
2.Заштита на рaстенијата
3.Рурален развој и агробизнис

Подетално околу условите на повикот  и начинот на аплицирање  можете да се запознаете преку достапните документи  на веб страната на општина Неготино
www.negotino.gov.mk

-Опис на Програмата за школарина
-Е-маил процедура за аплицирање

2015_Application_Form

2015_Hungary_Course_Description

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Лист 10 од 17