Културно историско наследство
Aнтички локалитет “Градиште” PDF Печати

   Aнтичкиот локалитет “Градиште” е осебено важен за општина Неготино од повеќе аспекти, односно како од аспект на мошне значајно културно - историско наследство, така и од туристички аспект, како дестинација која се наоѓа во близина градот Неготино и автопатот Скопје - Солун. Истражувачките работи на овој локалитет се започнати во 2008 година со финансиска поддршка на ресорното Министерство за култира и ЛС на Општина Неготино. Според досегашните истражувања, овој локалитет е богат со наоди од антиката, па со одредени пронајдени предмети наведува дека се работи за античкиот град “Антигонеа”, што сеуште со сигурност неможе да се потврди.

Повеќе...
 


Банер

Водич за инвеститори

е - градежна дозвола

     Законски акти и упатства 

ЈАВЕН ПОВИК

Македонија вработува

Министерство за култура

Програма општинско-корисна работа

Пребарување

Кој е онлајн

Има 45 гости присутни