Во Неготино одбележан Светскиот ден на хемофилијата Print
User Rating: / 0
PoorBest 
There are no translations available.

Светскиот ден на хемофилијата се одбележува секоја година на 17-ти април. Во чест на овој празник во текот на вчерашниот ден (недела) зградата на општина Неготино беше осветлена во црвена боја – симбол на крв и Светскиот ден на хемофилијата. Инаку, одбележувањето на Светскиот ден на хемофилијата е со цел за подигнување на свеста за вродени нарушувања во системот за коагулација. Хемофилијата претставува наследна состојба што се карактеризира со целосен недостаток или намалено ниво на факторите кои учествуваат во запирање на крварењето.