Гоце Делчев-корифејот на македонското ослободително движење Print
User Rating: / 1
PoorBest 
There are no translations available.

    По повод 150 годишнината од раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев, во големата сала на општина Неготино се одржа трибина на која се говореше за ликот и делото на Делчев. На трибината пред присутните свое обраќање имаше професорот по историја Блаже Лазовски кој говореше за улогата и дејствувањето на Гоце Делчев како организатор на македонското револуционерно национално-ослободително движење од крајот на 19-иот и почетокот на 20-иот век, односно како идеолог, учител, визионер и најзначаен раководител на Македонската револуционерна организација. На 4-ти мај 1903 година на пат кон Сер, бил убиен од туркста војска во селото Баница, а саркофагот со посмртните останки на Гоце Делчев од 1946 година се наоѓа во дворот на црквата „Св.Спас“ во Скопје.