ЈАВНИ НАБАВКИ

Отворено со Вас

Службен гласник

Beeconomy

Влада на Р.Македонија

Моја - општина

Здружение на К.И на Р.М

  www.zki.org.mk

Народен правобранител

Skopjediem

Општина Неготино
Во Неготино одбележан Денот на пожарникарите PDF Печати

  По повод 20-ти мај Денот на пожарникарите секретарот на општина Неготино Ивица Златковиќ ги посети и им упати честитки на припадниците на Противпожарната единица во Неготино. „Работата на пожарникарите е исклучително одговорна и ни малку лесна бидејќи вие несебично се изложувате на тешки и опасни ситуации и неретко во опасност ги ставате и вашите животи за да ги заштитите животите на граѓани и нивните имоти. Но, и покрај опасностите, да се биде пожарникар е хумана и пожртвувана работа, а вашата организираност и професионалност се од драгоцена важност при дејствувањето во пожари и други непогодности“-истакна секретарот Златковиќ. Командирот на неготинските пожарникари Иле Илиев додаде дека со максимална одгворност, посветеност и ангажираност ги реализираат поставените задачи во текот на цела година, покажувајќи ја на дело посветеноста кон оваа хумана професија, а се со цел секогаш и во секое време да им се излезе во пресрет на граѓаните и нивните потреби. На денешната свеченост по повод Денот на пожарникарите посета реализираа дечиња од Детската градинка „Фемо Кулаков“ од нашиот град кои се запознаа со механизацијата и алатите неопходни за интервенција на пожарникарите и како треба да реагираат и на кој број (193) треба да се јават сите кои ќе забележат пожар.

Повеќе...
 
Поддршка од општината за настапот на дуо „Грациозо“ во Мароко PDF Печати

  Музичкиот дует „Грациозо“ неодамна третпат настапи во Мароко и ја претстави нашата земја на музички фестивал на кој учествуваа уметници од целиот свет. Станува збор за концерт што се одржа во рамките на фестивалот „Мдик Мозаик“ во мароканскиот град Ринкон. Ова беше прво издание на фестивалот, на кој учествуваа околу 200 уметници, групи, танчари и игроорци од целиот свет. Имаше учесници од Шпанија, Италија, Бугарија, Гвинеjа-Бисао, Велика Британија, Македонија и други држави. Манифестацијата беше под покровителство на гувернерот на Ринкон, а меѓу почесните гости на настапите беше и една од принцезите на кралството Мароко, како и гувернери, министри и други значајни личности од економската, културната и музичката фела. Дуетот „Грациозо“, што го сочинуваат Невенка Дуковска – пијано и Кристина Палија – сопран, овој пат доби и плакета, врачена лично од гувернерот, за нивниот придонес во развојот и збогатувањето на музичката култура и придонес во меѓународната соработка меѓу нашите две држави. Би сакала да му се заблагодарам на градоначалникот на општината Неготино Тони Делков, кој ни даде поддршка да ја претставуваме нашата земја на сцените во Мароко. Оваа година ние се претставивме исклучиво со класична музика, со познатите сопрански арии на Пучини, Верди, Хендл, Шуберт и други. Искрено, бевме пријатно изненадени од реакциите на публиката, која со големо внимание го проследи целиот наш настап, кој за нив навистина беше реткост, бидејќи во Мароко пред сѐ се негува и слуша тамошната ориентална музика, додека класичната музика е помалку застапена – вели сопранистката Кристина Палија. Таа дополни дека свечена церемонија се одржала пред претставници од кралската фамилија на Мароко, меѓу кои била и една од принцезите на династијата и гувернери, кои се директни застапници на кралот Мухамед Шести, кои дојдоа од Рабат, Казабланка, Тетуан, Ринкон и од Мдик каде што се одржуваше фестивалот. Гостин во програмата беше и Александра Трајкова (пијано), професорка во ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ – Штип, чиј настап исто така беше проследен со неверојатни овации од срдечната и многубројна публика.
Дуетот „Грациозо“ наскоро го очекува и настап во Шпанија, а во октомври и во декември добија покана повторно да гостуваат во Мароко.

Повеќе...
 
ФОТО: „Матурски бал-Неготино 2018 г“ PDF Печати

   По 8-ми пат во организација на општина Неготино и Средното општинско училиште „Св. Кирил и Методиј“ на градскиот плоштад во нашиот град се одржа традиционалната манифестација „Матурски бал-Неготино 2018г“ на која пред присутните во ритамот на танцот „квадрил“ танцуваа неготинските матуранти. Манифестацијата за отворена ја прогласи секретарот на општина Неготино Ивица Златковиќ кој во негово и во име на градоначалникот на општина Неготино Тони Делков на матурантите им порача дека со самиот чин на матурирање тие стануваат возрасни луѓе свесни за својата одговорност и од денеска тргнуваат по нови животни патеки со што завршува една значајна фаза од нивниот живот на која секогаш ќе се сеќаваат. Секретарот Златковиќ во пригодното обраќање изрази убедување и надеж дека најголемиот дел од матурантите ќе го продолжат образованието на една од високообразовните установи во РМ и на тој начин ќе создадат услови за надградба на нивните знаења кои ќе им бидат од голема корист при реализирањето на нивните идни работни и животни кариери. Веднаш потоа, стотици неготински матуранти го одиграа танцот „квадрил“.

Повеќе...
 
ЧЕСТИТКА ДО МАТУРАНТИТЕ ОД ОПШТИНА НЕГОТИНО PDF Печати
Драги матуранти !
„Ми претставува огромна чест и задоволство на сите матуранти од општина Неготино да им го честитам матурирањето и влегувањето во светот на возрасните. Вие, почитувани матуранти, кои сте млади луѓе полни со позитивна енергија, располагате со се што е потребно да зачекорите кон нови почетоци и предизвици кои ве очекуваат во наредниот период. Убеден сум и се надевам дека најголемиот дел од Вас ќе го продолжат сопственото образование на една од високообразовните установи во Република Македонија и на тој начин ќе создадете услови за надградбата на Вашите знаења кои несомнено ќе Ви бидат од голема корист при реализирањето на Вашите идни работни и животни кариери. Вечерва, ќе го прославите завршувањето на една значајна развојна фаза од Вашиот живот на која секогаш ќе се сеќавате, и како и ние повозрасните, така и Вие средношколските денови и матурирањето ќе ги паметите целиот живот. На сите матуранти од неготинското средно училиште „Св. Кирил и Методиј“ Ви го честитам матурирањето, Ви посакувам многу здравје и среќа во животот, како и успех на личен и професионален план“.
 
Започна уредувањето на јавна површина во центарот на Пепелиште PDF Печати

   Со изведување на градежни работи, започна уредувањето на јавна површина во централното подрачје во Пепелиште непосредно до споменикот на паднатите борци во НОБ со изведба на влезна патека до одморалиштето и пристапна патека до песочник каде ќе биде поставена урбана опрема за потребите на населението. Градежните работи опфаќаат одбележување на локацијата за градење со соодветна сигнализација, машински ископ на земја, подготовка и набивање на тлото, по што следува набавка, насипување и планирање на тампон под целата градежна површина на просторот кој е предмет на уредување. Како што информира градоначалникот на општина Неготино Тони Делков во натамошниот дел од работите ќе се пристапи кон монтажа на бехатон плочки на целиот простор со дебелина од 6 сантиметри под патеките и одморалиштето околу споменикот, како и монтажа на парковски рабници по целата обиколка на површината на градење. Градоначалникот Делков додава дека по завршувањето на работите жителите на Пепелиште на располагање ќе добијат пријатно катче за одмор, релаксација и поминување на дел од слободното време, а проектот се реализира со средства од Буџетот на општина Неготино.

Повеќе...
 
Зголемен интерес за запишување првачиња во ООУ„Гоце Делчев“-Неготино PDF Печати

   „За разлика од предходната учебна година, а врз основа на анализите направени од страна на стручните служби во училиштето, годинава очекуваме бројот на запишани првачиња да биде за најмалку 30 ученици повеќе во однос на лани“-истакнува директорот на оваа образовна установа Петар Мантев. Според него, лани во прво одделение се запишале 81 ученик, а оваа година се очекува бројот на запишани првачиња да се движи од 120 до 130. Тие, согласно програмата за работа на училиштето ќе бидат распоредени во 3 паралелки во централното и по 1 паралелка во подрачните училишта во Д.Дисан, Тимјаник и Тремник. Директорот Мантев потенцира дека со цел запознавање на идните првачиња со условите за настава, во соработка со градинката Фемо Кулаков организиран е прием на околу 60 потенцијални идни првачиња кои имаа можност да го разгледаат училиштето, да се запознаат со идните наставници и условите за одвивање на наставата, а досегашните ученици од прво и од трето одделение за нив подготвија и изведоа пригодна програма во знак на добредојде во училиштето. Колку за потстетување, запишувањето на првачињата започна на 1-ви мај и ќе трае до 31-ви овој месец, а сите потребни информации заинтересираните можат да ги добијат во просториите на училиштето.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Лист 7 од 158