Одбележани 75 години од воените настани во 1943 година PDF Print
There are no translations available.

   Со положување на свежо цвеќе на спомен бистите на паднатите борци од НОБ лоцирани во паркот до општина Неготино, пригодни говори, рецитали и културно-уметничка програма, а во присуство на голем број граѓани од општината и гости од други градови од Македонија, во Неготино се одбележаа 75 години од воените настани случени во 1943 година. Станува збор за формирањето на партизанскиот одред „Добри Даскалов“, „Јунската офанзива“ и загинувањето на првите партизани од општина Неготино пред чии спомен бисти се одвиваше денешниот настан. Во чест на одбележувањето на овој значаен јубилеј од Народноослободителната борба и во спомен на борците кои ги положија животите за слободно Неготино и слободна Македонија, свежо цвеќе положи делегација на општина Неготино предводена од градоначалникот Тони Делков, претставници на Сојузот на борци од нашиот град, како и претставници на боречките организации од Битола, Кавадарци, Штип, Струмица, Виница и Гевгелија. За присутните на настанот беше подготвена и истите имаа можност да проследат богата културно-уметничка програма.