Светски познатиот археолог Хавас во работна посета на Неготино PDF Печати

   Во рамки на регионалната посета, а по повод празнувањето на Денот на балканските Египќани (24 јуни), во посета на Република Македонија и  општина Неготино престојуваше Захи Хавас, Prof.PhD Zahi Hawass, е најпознатиот египетски археолог, египтолог, поранешен министер за антиквитети, амбасадор на културата во ООН. Захи Хавас е археолог и јавен службеник, чија магнетна личност и силно застапување помогнаа да се подигне свеста за напорите за ископување и зачувување на културно налседство, што тој ги надгледуваше како шеф на Египетскиот врховен совет за антиквитети. Тој беше министер за антиквитети во Египет во 2011 година. Тој е амбасадор на културата во ООН. Неговиот лик и дело биле инспирација на Стивен Спилберг и Џорџ Лукас при пишувањето на сценариото за филмот за Индијана Џонс. За време на престојот во Македонија ги посети Музеј на Македонија, Археолошки музеј на Македонија, Археолошкиот локалитет Стоби и Општинската установа Музеј на град Неготино. Гостинот рече дека е импресиониран од тоа што го видел во текот на денот во Македонија, посебно од локалитетот Стоби од истражувањата и прекрасните наоди, но и од прекрасниот амбиент и одличниот прием во неготинскиот музеј.
Посетата е со цел да се развие и афирмира научната и културната соработка со АР Египет.